Persiske tepper – Allsidig og overdådig

Hver by i Iran har en eksentrisk kunstferdighet som gjør for en spesiell og uforglemmelig suvenir, men å få den perfekte persiske teppet er den ultimate bonanza. Et persisk teppe eller en kan også kalle dem et iransk teppe, er et heftig stoff laget for different typer funksjonelle og symbolske hensikter og laget i Iran, som en gang var Persia. Disse er stort laget for husholdningsbruk, for å selge i lokale markeder, og en rekke eksklusive tepper er reservert for eksport også. Teppe veving og strikking er en viktig del av persisk kultur og kunst også. Innenfor gruppen av orientalske tepper produsert av landene som er en del av “Rug Belt”, anses disse persiske tepper som eksepsjonelle av variasjonen og detaljerte varierte design.

Om Rug Belt, disse teppene er laget i et bestemt område som sprer seg fra Marokko over Hele Nord-Afrika, Midtøsten, til Sentral-Asia. Persiske tepper er så vakre at det er lett å bli overveldet med sin tekstur, etnisitet, fargenyanser og mønstre, selv om du må se opp for prislappen også. Beundret for sine kompliserte design, nydelige farger og særegne håndverk – for ikke å nevne deres monetære verdi, persiske tepper har ikke bare gjort veien inn overdådige hjem innredninger over hele verden, men har også opp sin eierandel i live show og konserter, samt i score av kunstnerisk produksjon.

Hvorfor er persiske tepper så dyre

Et spørsmål som ofte kommer opp handler om hvor mye du trenger å bruke på persiske tepper. Noen persiske tepper koster mer enn andre, noen gang lurt på hva som kan være forskjellen mellom de dyre varianter av tepper og en persisk stil teppe? Det er mange svar på det, og nedenfor er noen punkter å grunne på

  • Materiale: En kostnad for et persisk teppe anses ofte høy når kvaliteten på materialet som brukes er eksklusiv. Materiale er en stor faktor som kommer inn i bildet med persiske tepper. Silke på silketepper er håndvevd med en veldig tynn, men tøff, silketråd, med en silkestruktur. Som silke is så fint, tar det tonnevis av knuter å produsere teppet som også tar nok tid til å veve og gir et veldig klart og grundig mønster. Dette krever bare dyktige håndverkere å jobbe på slike silke tepper.
  • Tid: For det første, husk at persiske tepper er laget helt for hånd. Du kan tenke på hva det egentlig betyr for et teppe, fra innsamling av materialer til veving hver eneste uavhengige knute, det er alt gjort uten bruk av spesialutstyr og teppe utstyr, for den saks skyld. Nøkkelen til suksessen er tid. Veving av et teppe er som å gjenta prosessen med strikking for som tusen ganger. Jo finere og tynnere materialet er, jo lengre tid vil det ta å gjøre seg klar, noen kan ta måneder, andre kan ta år. 
  • Størrelse: Hvis et teppe er laget av en maskin, kan det være tvilsomt at størrelsen ville ha en stor konsekvens på kostnadene som påløper. Kostnadene vil være for å plassere alt opp på maskinen som materialer, motivene, og så videre. Saken kan variere når du vurderer et håndlagde teppe. Med hvert tillegg av en tomme til størrelsen på teppet, fører det til tillegg i ekstra hundrevis av knuter for den håndverkeren å lage. Så jo større det blir, jo mer tid er kalt for, og så øker den totale kostnaden gradvis. 

Kjøpe den perfekte persiske teppe

Jo eldre noen persiske tepper vokser, deres troverdighet til å bli sjeldne øker. I lekmann termer, sjelden betyr høy verdi. Til slutt, som ingen ønsker å spasere rundt, så litt forhandlinger vil ikke være bitter. Når det gjelder persiske tepper, husk at du tar hjem det du betaler for, og mens du ikke ønsker å betale for hyped ting, noe billigere vil være uttrykksfulle av kvaliteten.

Som en god guidepost, husk at du betaler for et kunstverk. Persiske tepper er produsert med stor forsiktighet og oppmerksomhet, med håndverkere sitter med en vevstol genererer mange knuter i flere timer til flere dager avhengig av størrelsen på teppet. Det er merkelig at slike fine kunstverk deretter brukes på gulvet til deres faktiske formål. Til slutt, så lenge du vurderer å betale en rimelig pris, ta det som en god avtale.

Back To Top